המונח ניהול סיכונים, אומנם מוכר לנו מעולמות תוכן שונים, אך למעשה הוא התחיל בעולם העסקים או יותר נכון, בעולם החשבונאות.
הרעיון של מונח זה הוא מאוד פשוט. כאשר עסק רוצה לבצע פעולה חשבונאית מסוימת, בין אם מדובר בהוצאה מסוימת או כל דבר אחר, הגורמים שמנהלים את הספרים של העסקים, רואי החשבון שלו, אמורים לבחון את רמת הסיכון של ההשקעה, של ההוצאה, על מנת לקבוע האם זה משתלם.
אחת הדוגמאות הטובות לכך היא, כשהעסק מחליט לרכוש עסק אחר או מבנה נדל"ן מסוים, עולה שאלה, האם זה ישתלם לו, האם מבחינה כלכלית לטווח הקצר והארוך זו השקעה נכונה. אז מתבצע ניתוח של ניהול סיכונים.
הניתוח מתבצע על פי גורמים שונים, בין אם מדובר בניתוח על פי מדדים אובייקטיבים, כלומר, כסף שעומד לרשות העסק, הוצאות קיימות, הוצאות צפויות וכדומה, ובין אם הוא מתבצע על פי ניתוחים אחרים, למשל, מה המגמות של השוק, מה הצפי שיקרה, מה המדיניות הכלכלית הצפויה וכיצד היא יכולה להשפיע, מה יהיה גובה המס שהעסק ישלם ועוד.
ניהול סיכונים מאפשר למעשה לייצר תהליך קבלת החלטות בצורה נכונה. אם אנחנו נניח בוחרים אפיק מסוים להשקעה, אנחנו יכולים באמצעות תהליך של ניהול סיכונים, לדעת מה אנחנו יכולים להפיק מהדרך הזאת, האם וכיצד אנחנו מסכנים את מה שיש לנו.
חשוב לומר, כל עסק בצורה כזו או אחרת פועל על פי מנגנון של ניהול סיכונים. לא רק עסקים גם אנשים פרטיים, עושים שיקולים שכאלה. אם נניח הם בוחרים להשקיע בדירה חדשה, אז מן הסתם, הם בוחנים מה הם יכולים להפיק ממנה, כמה הם ירוויחו, האם משתלם להם ביחס לנתונים שעומדים לרשותם להשקיע בדירה ועוד.
לפני סיום, חשוב להבהיר שתהליך כזה, בכל הקשור לעסקים, חייב להתבצע על ידי גורמי מקצוע, קרי אנשים שמתמחים בחשבונאות, אנשים שמתמחים בניהול סיכונים. זה לא יכול להתבצע על ידי גורמים שאין להם ידע וניסיון, ורצוי שהוא לא יתבצע על ידי גורמים שמעורבים בעסק, מאחר והם עלולים להיות מוטים ולקבל החלטה על בסיס שיקולים לא נכונים.