ילדים רבים שאובחנו על הספקטרום, אובחנו גם כסובלים מהפרעות נפש שונות, כגון דיכאון, חרדות ועוד. ילדים הסובלים מאוטיזם יכולים לפתח חרדות ופחדים מדמויות, חפצים או חוויות שונות. החרדות יכולות להתבטא בהתקפים של פחד, התקפי אלימות או התקפי זעם ללא שליטה. לעיתים מופיעה חרדה מבלי שהיה נראה גורם כלשהו בסביבה, ולפתע מופיע זעם או בכי פתאומי שמתפרץ החוצה.
הפחדים יכולים להיות מבוססים על מצבים שנחשבים מפחידים עבור הילד, כמו חושך או בעלי חיים, ובעקבות הפחד נוצרת הימנעות ממפגש עם הגורם לפחד. הסיבה הכימית למצב זה היא רמה נמוכה של סרוטונין: נוירוטרנסמיטר במוח שאחראי על מצב הרוח של האדם.
במהלך השנים הוצעו מספר סיבות לקשר בין אוטיזם לבין מחסור בסרוטונין, כגון: אכילה בררנית שגורמת למחסור בחומצת אמינו טריפטופן החיונית לייצור הסרוטונין, סטרס ומצב נפשי מתוח לאורך זמן רב, אלרגיות למזונות שונים, מחסור במגנזיום ובמינרלים נוספים ועוד.
ניתן לטפל בתופעה בעזרת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה, שניתנות על ידי פסיכיאטר, או על-ידי שיטת טיפול חדשנית וגם שינויים ותוספים בתזונה, כגון:
- נטילת תוספי תזונה התורמים לייצור סרוטונין, כמו pyridoxal 5 phosphate, , מגנזיום לפני השינה, חומצה פולית, חומצה אסקורבית ואבץ.
- שימוש בצמחי מרפא המסייעים להירגעות, כגון: מליסה, ולריאן, פסיפלורה, כשות ועוד. צמחים אלו מפחיתים את יצור הורמוני הלחץ בגוף, שייצורם גורם להפחתה בייצור הסרוטונין.
כיצד ניתן לדעת האם קיים חוסר בסרוטונין?
בכדי לדעת האם החרדות אצל ילד שסובל מאוטיזם נובעות מחוסר בסרוטונין, מומלץ לבצע בדיקה של חומצות שונות בשתן שתאשר או תשלול חוסר כזה.
במידה ונמצא בשתן יחס גבוה בין חומצה קינולינית לבין הידרוקסיאינדולאצטיק (חומצה 5) ניתן להסיק שקיימת דלקת נוירוטוקסית, שמובילה למחסור בייצור הסרוטונין במוח.
לסיכום, כדאי לשים לב למצב רוחם של הילדים, בעיקר בעודם פעוטות, שעדיין לא יכולים לבטא את רגשותיהם השונים. מצב של חרדות בקרב ילדים עם אוטיזם הוא נפוץ למדי, וכדאי לערוך בדיקות ולהתייעץ עם איש מקצוע על מנת להשלים חוסרים בגוף אם ישנם. מומלץ לקבל מידע נוסף בנושא באמצעות הכתבה על טלי אנגור, מפתחת שיטת C.A.T